Sabtu, 16 Januari 2016

Bantu Anak Anda Bercakap

Sebagai ibu mesti rasa risau kan bila si manja tak nak bercakap. Saya dulu pun mengalami masalah yang sama. Anak lelaki saya umur 2 tahun pun masih tidak mahu bercakap. 


Risau tu memang ada sebab rasa macam tak normal macam budak-budak lain.

Tapi jangan risau ye sebenarnya itu biasa jer..ada orang cakap budak lelaki memang lambat bercakap kan..pernah dengar tak macam tu..

Kalau nak dibezakan memang betul. Anak perempuan saya seawal umur 1 tahun dah mula bercakap. Hehe..

Tetapi anda perlu risau jika :

1) anak tidak memberi respon jika anda bercakap dengannya
2) anak tidak faham perkataan yang kita sebut

Yang tu kalau dah masuk umur 5 tahin tak ada respon kena bawa jumpa doktor ye..

Kat sini saya nak share masa anak saya lelaki tu tak nak bercakap saya start bagi dia makan omega guard dan mealshake..

Alhamdulillah, sekarang dah mula bercakap walaupun ada la certain perkataan tu dia sebut tak berapa nak betul..hehe

Selain tu juga saya boleh nampak perubahan positif seperti perkembangan otaknya..maksudnya bukan la saya nampak otak tu berhubung tapi dari segi luaran dia banyak tanya soalan kepada saya dan cepat ingat apa yang saya bagi tahu dia..selain tu nampak dia lebih proaktif dan selalu ingin tahu benda di sekelilingnya..Alhamdulillah dengan izin Allah juga..

Sekian sharing saya..semoga bermanfaat untuk ibu-ibu sekelian ya..☺️

1 ulasan: