Sabtu, 27 April 2013

Kenapa Zinc Complex Shaklee perlu diambil sebelum makan

Biasanya apa2 vitamin akan diambil selepas mkn normally. Tetapi zinc Shaklee perlu diambil sebelum mkn. Ini bukan bermaksud bahaya jika diambil selepas mkn tetapi tahap penyerapan vitamin akan berkurangan jika diambil selepas mkn. Kenapa ya? Sebabnya ada di bawah :)

Kredit to Mommy Lyna

Kita tahu bahawa terdapat nutrien yang hilang semasa proses memasak. Tahukah anda bahawa nutrien juga boleh hilang semasa proses memakan. Bioavailability setiap nutrisi bergantung kepada apa yang kita makan, dan diet secara keseluruhan.
Kita ambil contoh Zinc. Zinc Complex Shaklee mengandungi 15mg Zinc (mengikut USRDA), namun persoalannya adalah kesemua zinc ni diserap oleh tubuh kita?
zinc complex shaklee
Zinc disarankan diambil semasa perut kosong (sebelum makan), ada sebabnya.

Ini kerana, dalam proses pencernaan yang normal, zinc akan dimusnahkan, dikeluarkan, dan mengikat dirinya dengan bahan lain.

Roti dan bijirin mengandungi phytates yang mengikat dirinya dengan zinc sekaligus mengganggu penyerapan. Dan apabila ia diambil dengan susu (bayangkan sarapan pagi dengan roti dan susu), aktiviti ini menjadi bertambah aktif. Justeru, bioavailability zinc telah menurun. Dan ketahuilah bahawa pengambilan zinc bersama-sama roti dan susu (selepas memakan makanan tersebut) boleh menurunkan potensi zinc sehingga 1mg untuk setiap 15mg!

NOTA : Pengambilan zinc Complex Shaklee pada hari2 pertama mungkin mendatangkan rasa loya. Jangan risau, insya-Allah akan OK tak lama lepas tu.












Rujukan:
D Oberleas, Proc West. Hemisphere of Nutrition Congress IV, American Medical Association, 1973
C C Pfeiffer, Mental and Elemental Nutrients : A Physician Guide to Healthcare, 1975

 

Khamis, 25 April 2013

Bagaimana Herblax, Alfalfa dan Lecithin membantu anda kekal slim

Cakap pasal kurus ni mesti semua ibu2 yg pernah melahirkan teruja kan. Mana tak nya. Masa mengandung macam2 teringin nk mkn smpai tiba masa dekat nk deliver baru perasan badan dah mcm belon! hihi jgn marah ye ibu2.

Bagi ibu2 yg menyusukan anak ada untung skit sb menyusu ni boleh kurangkan berat badan. Tapi xkurang jgk yg menyusu pun berat bertambah seiring dgn kemontelan bayi tu..hihi comel jer.

Ok kat sini sy nak share sedikit tentang fungsi2 vitamin shaklee yg boleh membantu ibu2 utk kekal slim dan maintain je. Mari kita lihat apa fungsi herblax, alfalfa dan lecithin.

Kredit to mommy

Herblax - adalah sebagai detox dan mencuci usus. Mana-mana saki baki bahan yang tidak diingini pada usus akan dibersihkan dan barulah penyerapan vitamin-vitamin lain dalam badan akan berkesan. Kalau tidak, makan sebanyak mana produk kecantikan pun kulit masih tidak bersih sebab adanya toksin dalam badan. Kena nyah kan dulu toksin ini. Ni dia rupa herblax


Lecithin - memecahkan lemak dan kolesterol dalam badan. Ini yang bestnya, bila makan je, mana-mana lemak yang tidak diingini akan dibuang oleh lecitin ini. Macam penyerap lemak gitu. Terutama tang perut yang menyimpan lemak tu, nampak terserlah buncit, sangat sesuai ambil lecitin ini. Ni pulak rupa lecithin







Alfalfa - Digelar raja segala tumbuhan. Khasiatnya yang membantu melawaskan pembuangan kerana adanya fiber di dalamnya. Ibaratkan pembantu kepada lecitin, ia membantu lecitin dengan membawa keluar lemak-lemak dan kolesterol dari badan. Pembantu yang baik! Ia juga adalah pakar detox kerana berupaya menyahkan bahan-bahan bertoksik dalam badan. Ni dia alfalfa..

 
 
Ok dah hbis penerangan sy tentang fungsi2 vitamin. Utk pertanyaan lanjut boleh hubungi sy di talian 019-7439447.






 

Rabu, 24 April 2013

Kelebihan Vita Lea Shaklee berbanding multivitamin yg lain

Selamat petang semua,

Ptg ni rasa nk menulis tentang kelebihan pengambilan vita lea shaklee berbanding multivitamin yg lain..
Dulu sy pun ambil vitamin yg kt pasaran tu tetapi setelah sy mengamalkan pengambilan vita lea shaklee ni semasa dlm pantang, memang xdinafikan rasa sgt perbezaannya. Badan rasa lebih bertenaga walaupun ketika itu sy dh bersalin anak kedua. Mana nk jaga baby lg then nk jaga anak yg 1st tu lagi yg bnyk karenahnya.hehe..
Start dari itulah sy mengamalkan vita lea ni sehingga sekarang..

Mari kita baca apa yg beza sgt vita lea dgn multivitamin yg lain :)

Kredit to mamafaiz :

1) Disokong oleh tujuh kajian klinikal

2) Teknologi salutan mikro membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B penting yang membantu menghasilkan dan memelihara sel-sel baru. (kalau larutkan dlm air, tak sampai 5minit ia larut.. terbaekkk)

3) Lebih daripada 340 ujian kualiti dilakukan setiap kali Vita-Lea dihasilkan (banyakk tuuu ujian berkualiti dibuat... no wonder, hasilnya mmg bestt)

dan yg membuatkan saya bangga memilih multivitamin ini adalah kerana..ia merupakan salah satu multivitamin tertua didunia... Tahukah anda... pada 1915, Dr Forrest C.Shaklee mencipta Vitalized Minerals..waahh.. bestt..oh ya Multivitamin Shaklee dikenali sebagai Vitalea Iron Formula..Ia diformulasikan khusus dgn 28 vitamin dan mineral penting yg diperlukan oleh kita..

Jadi, fikir2kan lah sendiri yer.. pilihan di tangan anda utk memberikan yg terbaik utk diri sendiri.

PM sy utk keterangan lanjut :) 019-7439447


 

Ahad, 14 April 2013

Mari berpuasa ganti dengan ESP Shaklee! Mudah dan cepat

Cepat! Cepat sebelum terlambat..tinggal berapa hari je lagi utk berpuasa ganti. Mari kita bersahur dengan ESP Shaklee. ESP ni berasaskan soya dan rasanya amat lah lazat kerana dicampur dengan vanilla. ESP memberi rasa kenyang apabila diambil pada waktu sahur. Meh ikut cara saya.Kita xpyh pun mkn nasi or nak masak lauk2 lagi. Hanya dgn minum ESP ni dah cukup utk buatkn kita kenyang dan bertenaga sepanjang hari.

Pengalaman sy minum ESP ni memang sepanjang hari berpuasa sy xrasa penat pun. Malahan rasa lebih bertenaga. ESP juga bgus diamalkan kpd ibu2 yg menyusu badan ye.

Yg berminat boleh call or sms sy di 019-7439447. Sy akan beri harga terbaik utk tuan/puan.

Jumaat, 5 April 2013

Power Pumping. Mseti kena buat bila susu kurang!

Power Pumping- adakah sepower namanya?

Kredit to Hanum

Mungkin ada kalangan ibu yang sedia maklum apa itu POWER PUMPING kan? Kalau yang sudah tau, boleh juga baca sekadar untuk hiburan hehehe...
Untuk yang belum tau apa itu POWER PUMPING, sila baca sampai habis ye.

APAKAH ITU POWER PUMPING?
- ianya adalah satu teknik/cara mengepam yang boleh membantu para ibu meningkatkan hasil pengeluaran susu.

CARANYA?
Bagi yang mempunyai single pam buat macam ni:
-- pam breast 10 minit sebelah kanan, lepas tu tukar breast sebelah kiri pula selama 10 minit juga. Lakukan berulang-ulang 10 minit setiap breast selama 1 jam. Taraaa! Dah siap.

Bagi yang mempunyai double pam buat macam ni:
-- pam selama 10 minit, stop 10 minit, pam lagi 10 minit, stop..lakukan berulang-ulang sampai 1 jam. Taraaaa..yang ni pun dah siap!

APA FAEDAH BUAT MACAM NI?
- banyak faedahnya. Lakukan sekerap yang mungkin, kalau rajin boleh setiap hari. Kalau agak-agak tiada kesempatan masa, buat 2, 3 kali seminggu pun sudah memadai. Penting untuk kita lakukan POWER PUMPING ini kerana hasilnya ibu akan mendapat hasil susu yang lebih banyak. Bukan susah nak buat pun kan. Bila dapat hasil sape yang untung, anda dan bayi anda sudah semestinya!

BERAPA LAMA AKAN NAMPAK KESAN?
- bergantung pada individu. Bukan mudah hendak mendapat susu yang banyak dalam sekelip mata. Buat je, jangan asyik pikir bila la susu nak banyak ni? InsyaAllah akan adanya rezeki. Percaya dan DOA ye. Kebiasaannya seminggu selepas tu sudah dapat tengok hasil. Ingin merasainya? Cubalah!