Jumaat, 22 November 2013

Soya Penyebab Kanser? Kenali ESP Dan Kenapa Ianya Berbeza

Sejak akhir2 ni..ramai sgt yg bertanya dan meragui khasiat ESP dan menyamakan dengan sumber soya biasa..kat sini saya buat sedikit summary dan pemahaman supaya setiap kite yg ambil ESP mengambilnya dengan ilmu dan dengan ilmu itu baru kite yakin dan bila yakin baru laa khasiatnye akan betul2 terserap dan diserap sepenuhnya oleh badan dan memberikan hasil yang kite inginkan...makan tanpa ilmu tak bermakna apa2 malah akan memberi impak yg tak bgs sebab kite akan mudah goyah dan ketidakyakinan itu sendiri akan memungkinkan kite tak mendapat khasiat yg sepenuhnya dari ape yg kite makan dan ambil...
Kredit to Hanum

ESP ialah protin..kenapa protin penting?

  • Sbb Protein adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin dan sel-sel.Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti Membina sel-sel baru, Menggantikan tisu-tisu badan yang lama@tua dengan tisu-tisu yang baru, Menggantikan tisu-tisu yang rosak @ cedera dengan tisu-tisu yang baru.
  • APA yg BEST tentang ESP ?merupakan Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian, Berasakan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol Dan Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif, disamping Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang sempurna. ESP juga Membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah.Kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm) Dan Tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Dan plg penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga
  • Kelebihan ESP Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri, Bantu hilangkan parut jerawat di muka, Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih, Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur, Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.ESP juga Menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.
  • ESP jika diambil bersama supplement2 lain akan bantu penyerapan yg lebih baik semua supplement yg kita ambik..cepat menyerap dan kesan yg lebih baik berbanding mereka yg tak ambil bersama ESP.

part tu sure dah tau kan..so..nak tau kenapa ESP soya BERBEZA daripada soya biasa?? JOM BACA 7 KRITERIA PENTING ESP :

INFO : Produk -ESP - 7 kriteria/panduan/guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secaragenetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium

Ahad, 17 November 2013

Anak Enggan Makan

Selamat malam..
Sebelum tu kredit tu my mommy Hanum ye atas perkongsian info yg berguna ni.
Pasti ramai ibu2 di luar sana yg risau jika anak xnak makan kan? Penat jer masak sedap2 pastu xnak makan.
Begitu juga dgn saya..Anak sy berumur 1 tahun 8 bulan. Pun xnak makan bila time nak menyuap tu mesti dia melarikan diri..Hehe..
Ok kat sini sy nak share sedikit bagaimana cara utk tambahkan selera makan anak ye.
Baca dgn teliti maklumat yg sy kongsikan di bawah..



naikkan berat badan anak


Ramai kanak-kanak suka memilih makanan. Akibatnya, lebih banyak makanan yang ditolak berbanding dengan yang dimakan. Jika itu halnya, adakah kuantiti yang diambil itu mencukupi?

Sebenarnya, kuantiti makanan yang diambil oleh seseorang kanak-kanak berbeza dengan kanak-kanak yang lain. Harus diingat, kekurangan berat badan tidak bermaksud anak anda kurus. Sesetengah kanak-kanak, secara semula jadi bertubuh kecil, namun, mereka bukanlah kurang berat badan. Manakala kanak-kanak yang bertubuh agak besar sejak lahir tidak bermakna mereka cukup zat makanan. Keadaan ini jelas menunjukkan bahawa kuantiti makanan yang diambil oleh seseorang kanak-kanak itu tidak melambangkan tahap kesihatannya. Sekiranya anak anda ada banyak tenaga dan tumbesarannya normal, dia sebenarnya sihat meskipun hanya makan sedikit. Tetapi, jika berat badan anak anda tidak naik dan dia seakan tidak sihat, sesuatu perlu dilakukan.

Umumnya, kanak-kanak perlu makan untuk membesar secara normal. Oleh yang demikian, ibu bapa tidak boleh memandang ringan jika tumbesaran anak tidak seperti yang digariskan. Memang tidak dapat dinafikan bahawa proses pemberian makanan kepada kanak-kanak berusia antara satu hingga enam tahun sangat mencabar. Namun, demi masa kesihatan dan masa depan anak-anak, ibu bapa perlu bersungguh-sungguh memastikan anak-anak mengambil hanya yang berkhasiat untuk keperluan tenaga dan nutrien anak sepanjang proses tumbesaran. Kekurangan berat badan bagi kanak-kanak tidak boleh dipandang ringan kerana banyak implikasinya seperti kecerdasan otak terjejas, pertumbuhan fizikal terganggu dan mudah diserang penyakit. Sekiranya hal ini terjadi kepada anak anda, bawalah dia berjumpa doktor untuk mengenal pasti masalah dan mencari jalan mengatasinya.

Jika anak anda enggan makan, berusahalah untuk mencipta suasana makan yang menceriakan. Pada masa yang sama, pelbagaikan menu dan cara sajian makanan untuk mereka. Harus diingat, kepelbagaian makanan yang disajikan perlulah mengutamakan vitamin dan zat agar tumbesaran tubuh dan perkembangan minda kanak-kanak tidak terjejas. Kuantiti makanan yang diambil anak anda biarpun sedikit tetapi mestilah berkhasiat. Ini lebih baik daripada makan banyak tetapi tidak berzat.

Tip Makanan Untuk Anak Kurus :


♦ Pastikan anak diberi pelbagai makanan mengikut saranan Piramid Pemakanan Malaysia. Jangan beri anak makan makanan yang rendah lemak.
♦ Makanan tinggi kalori sangat sesuai untuk meningkatkan berat badan ke tahap yang normal.Beri anak makanan sekurang-kurangnya 5 hingga 6 kali sehari.
♦ Bekalkan anak snek sihat seperti biskut lemak, buah-buahan kering, sandwic dan kekacang setiap kali dia ke sekolah. Rehatkan anak anda daripada sebarang aktiviti sekurang-kurangnya 15 minit sebelum waktu makan.
♦ Elakkan memberi anak anda makanan yang tinggi kandungan gulanya seperti makanan ringan dan minuman berkarbonat.

Panduan Menggalakkan Anak Makan :

♦ Beri anak makan dalam keadaan tenang dan bukan marahkan dia setiap kali dia enggan makan.
♦ Sediakan sendiri makan untuk anak dan bukan dibeli di restoran makanan segera atau di gerai-gerai yang belum tentu berkhasiat.
♦ Sesibuk mana pun anda, pastikan seisi keluarga makan bersama-sama setiap kali tiba waktu makan agar anak anda lebih berselera.
♦ Sekiranya anak anda masih kecil, ajaklah dia makan sambil bersiar-siar di taman permainan agar dia rasa lebih selesa.

Makanan Khas Untuk Anak Kurang Berat Badan :

♦ Nasi atau bubur perlulah ditambah dengan ayam atau daging dan minyak.
♦ Roti mestilah dihidangkan bersama mentega, keju dan mentega kacang.
♦ Biskut kraker mesti dimakan dengan marjerin dan mentega kacang.
♦ Susu kosong ditambah dengan serbuk coklat.
♦ Telur rebus dihidangkan bersama mayones, keju dan mentega.
♦ Kentang rebus dilenyek dan ditambah dengan susu dan mentega.

Kenapa Anak Tidak Mahu Makan?

♦ Bermasalah dengan gigi.
♦ Bosan dengan makanan yang diberikan.
♦ Terlalu banyak bermain.
♦ Tidak ada kawan untuk makan bersama-sama.
♦ Tidak berselera untuk makan.
♦ Ibu bapa terlalu memaksa mereka menghabiskan makanan.


info dipetik dari Pa&Ma


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms ke 019 7439447 atau email izni_maei@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Jumaat, 3 Mei 2013

Jom tambah berat badan

Di sini sy kongsikan bagaimana cara utk tambah berat badan..Sebelum ni kita asyik berckp tentang nak kurus je..hehe..
Ni dia set tambah berat badan ye. Ni utk dewasa tau bukan kanak2 ataupun bayi.


Set ni mengandungi vita lea, b complex dan mealshakes. Nak consume set ni kena ikut cara jadual mkn di bawah ye.


Pagi (Sarapan) :
Makan pagi (terserah, nasi goreng or nasi lemak or ape2..janji mesti ada daging/ayam /telur/ikan)
Minum susu 1 gelas(bancuh 1 sudu Mealshake)
mkn bcomplex (1iji).vitalea 1 biji(dgn plain water

Brunch :
Makan roti, Minum susu 1 gelas

Siang /lunch:
Makan siang yg bergizi seperti biasa-nasi plus lauk ayam/ikan/daging..takyah byk2..

Tea time :
Makan roti, Minum susu 1 gelas(bancuh 1 sudu mealshake)

Makan Malam
(sebaiknya 3-4 jam sebelum tidur..nasi +lauk..sikit2 pun takpe..takyah byk2.janji mkn)..mknvitalea 1 biji lagi

10 menit sebelum tidur :
Makan roti sekeping.. Minum susu 1 gelas

RULES
exercise sehari 10 minit paling kurang...takyah exercise berat..angkat botol air mineral yg 500mlm tu..isi air dlm tu.. angkat mcm angkatberat...angkat turun..pahtu skipping ke..or ape2 exercise utk bina muscle Jgn mkn junk food dan ikut jadual ni selama sebulan.

jom kita tengok apa ada dengan meal shake, vit B dan vitalea.
meal shake - membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 vitamin dan mineral yang penting. sumber yang kaya kalsium, fiber dan protein. rasanya sedap mcm milk shake kat McD.
vitalea - membekal 23 jenis vitamin penting bersama iron yang sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid@ beguk(penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam vitalea kita), supplement penting untuk diet atau slim yang mana walau kita kurang makan namun pengambilan vitalea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit yang sentiasa tegang, mengelak pitam dan pening.

vit B complex - mengandungi 8 jenis vitamin B yang penting untuk badan. mengawalatur kadar metabolisme dalam badan, menggalakkan kesihatan sistem kardiovaskular, mengurangkan rasa letih, tekanan perasaan dan meningkatkan sistem pertahanan badan.


Sabtu, 27 April 2013

Kenapa Zinc Complex Shaklee perlu diambil sebelum makan

Biasanya apa2 vitamin akan diambil selepas mkn normally. Tetapi zinc Shaklee perlu diambil sebelum mkn. Ini bukan bermaksud bahaya jika diambil selepas mkn tetapi tahap penyerapan vitamin akan berkurangan jika diambil selepas mkn. Kenapa ya? Sebabnya ada di bawah :)

Kredit to Mommy Lyna

Kita tahu bahawa terdapat nutrien yang hilang semasa proses memasak. Tahukah anda bahawa nutrien juga boleh hilang semasa proses memakan. Bioavailability setiap nutrisi bergantung kepada apa yang kita makan, dan diet secara keseluruhan.
Kita ambil contoh Zinc. Zinc Complex Shaklee mengandungi 15mg Zinc (mengikut USRDA), namun persoalannya adalah kesemua zinc ni diserap oleh tubuh kita?
zinc complex shaklee
Zinc disarankan diambil semasa perut kosong (sebelum makan), ada sebabnya.

Ini kerana, dalam proses pencernaan yang normal, zinc akan dimusnahkan, dikeluarkan, dan mengikat dirinya dengan bahan lain.

Roti dan bijirin mengandungi phytates yang mengikat dirinya dengan zinc sekaligus mengganggu penyerapan. Dan apabila ia diambil dengan susu (bayangkan sarapan pagi dengan roti dan susu), aktiviti ini menjadi bertambah aktif. Justeru, bioavailability zinc telah menurun. Dan ketahuilah bahawa pengambilan zinc bersama-sama roti dan susu (selepas memakan makanan tersebut) boleh menurunkan potensi zinc sehingga 1mg untuk setiap 15mg!

NOTA : Pengambilan zinc Complex Shaklee pada hari2 pertama mungkin mendatangkan rasa loya. Jangan risau, insya-Allah akan OK tak lama lepas tu.












Rujukan:
D Oberleas, Proc West. Hemisphere of Nutrition Congress IV, American Medical Association, 1973
C C Pfeiffer, Mental and Elemental Nutrients : A Physician Guide to Healthcare, 1975

 

Khamis, 25 April 2013

Bagaimana Herblax, Alfalfa dan Lecithin membantu anda kekal slim

Cakap pasal kurus ni mesti semua ibu2 yg pernah melahirkan teruja kan. Mana tak nya. Masa mengandung macam2 teringin nk mkn smpai tiba masa dekat nk deliver baru perasan badan dah mcm belon! hihi jgn marah ye ibu2.

Bagi ibu2 yg menyusukan anak ada untung skit sb menyusu ni boleh kurangkan berat badan. Tapi xkurang jgk yg menyusu pun berat bertambah seiring dgn kemontelan bayi tu..hihi comel jer.

Ok kat sini sy nak share sedikit tentang fungsi2 vitamin shaklee yg boleh membantu ibu2 utk kekal slim dan maintain je. Mari kita lihat apa fungsi herblax, alfalfa dan lecithin.

Kredit to mommy

Herblax - adalah sebagai detox dan mencuci usus. Mana-mana saki baki bahan yang tidak diingini pada usus akan dibersihkan dan barulah penyerapan vitamin-vitamin lain dalam badan akan berkesan. Kalau tidak, makan sebanyak mana produk kecantikan pun kulit masih tidak bersih sebab adanya toksin dalam badan. Kena nyah kan dulu toksin ini. Ni dia rupa herblax


Lecithin - memecahkan lemak dan kolesterol dalam badan. Ini yang bestnya, bila makan je, mana-mana lemak yang tidak diingini akan dibuang oleh lecitin ini. Macam penyerap lemak gitu. Terutama tang perut yang menyimpan lemak tu, nampak terserlah buncit, sangat sesuai ambil lecitin ini. Ni pulak rupa lecithin







Alfalfa - Digelar raja segala tumbuhan. Khasiatnya yang membantu melawaskan pembuangan kerana adanya fiber di dalamnya. Ibaratkan pembantu kepada lecitin, ia membantu lecitin dengan membawa keluar lemak-lemak dan kolesterol dari badan. Pembantu yang baik! Ia juga adalah pakar detox kerana berupaya menyahkan bahan-bahan bertoksik dalam badan. Ni dia alfalfa..

 
 
Ok dah hbis penerangan sy tentang fungsi2 vitamin. Utk pertanyaan lanjut boleh hubungi sy di talian 019-7439447.






 

Rabu, 24 April 2013

Kelebihan Vita Lea Shaklee berbanding multivitamin yg lain

Selamat petang semua,

Ptg ni rasa nk menulis tentang kelebihan pengambilan vita lea shaklee berbanding multivitamin yg lain..
Dulu sy pun ambil vitamin yg kt pasaran tu tetapi setelah sy mengamalkan pengambilan vita lea shaklee ni semasa dlm pantang, memang xdinafikan rasa sgt perbezaannya. Badan rasa lebih bertenaga walaupun ketika itu sy dh bersalin anak kedua. Mana nk jaga baby lg then nk jaga anak yg 1st tu lagi yg bnyk karenahnya.hehe..
Start dari itulah sy mengamalkan vita lea ni sehingga sekarang..

Mari kita baca apa yg beza sgt vita lea dgn multivitamin yg lain :)

Kredit to mamafaiz :

1) Disokong oleh tujuh kajian klinikal

2) Teknologi salutan mikro membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B penting yang membantu menghasilkan dan memelihara sel-sel baru. (kalau larutkan dlm air, tak sampai 5minit ia larut.. terbaekkk)

3) Lebih daripada 340 ujian kualiti dilakukan setiap kali Vita-Lea dihasilkan (banyakk tuuu ujian berkualiti dibuat... no wonder, hasilnya mmg bestt)

dan yg membuatkan saya bangga memilih multivitamin ini adalah kerana..ia merupakan salah satu multivitamin tertua didunia... Tahukah anda... pada 1915, Dr Forrest C.Shaklee mencipta Vitalized Minerals..waahh.. bestt..oh ya Multivitamin Shaklee dikenali sebagai Vitalea Iron Formula..Ia diformulasikan khusus dgn 28 vitamin dan mineral penting yg diperlukan oleh kita..

Jadi, fikir2kan lah sendiri yer.. pilihan di tangan anda utk memberikan yg terbaik utk diri sendiri.

PM sy utk keterangan lanjut :) 019-7439447


 

Ahad, 14 April 2013

Mari berpuasa ganti dengan ESP Shaklee! Mudah dan cepat

Cepat! Cepat sebelum terlambat..tinggal berapa hari je lagi utk berpuasa ganti. Mari kita bersahur dengan ESP Shaklee. ESP ni berasaskan soya dan rasanya amat lah lazat kerana dicampur dengan vanilla. ESP memberi rasa kenyang apabila diambil pada waktu sahur. Meh ikut cara saya.Kita xpyh pun mkn nasi or nak masak lauk2 lagi. Hanya dgn minum ESP ni dah cukup utk buatkn kita kenyang dan bertenaga sepanjang hari.

Pengalaman sy minum ESP ni memang sepanjang hari berpuasa sy xrasa penat pun. Malahan rasa lebih bertenaga. ESP juga bgus diamalkan kpd ibu2 yg menyusu badan ye.

Yg berminat boleh call or sms sy di 019-7439447. Sy akan beri harga terbaik utk tuan/puan.

Jumaat, 5 April 2013

Power Pumping. Mseti kena buat bila susu kurang!

Power Pumping- adakah sepower namanya?

Kredit to Hanum

Mungkin ada kalangan ibu yang sedia maklum apa itu POWER PUMPING kan? Kalau yang sudah tau, boleh juga baca sekadar untuk hiburan hehehe...
Untuk yang belum tau apa itu POWER PUMPING, sila baca sampai habis ye.

APAKAH ITU POWER PUMPING?
- ianya adalah satu teknik/cara mengepam yang boleh membantu para ibu meningkatkan hasil pengeluaran susu.

CARANYA?
Bagi yang mempunyai single pam buat macam ni:
-- pam breast 10 minit sebelah kanan, lepas tu tukar breast sebelah kiri pula selama 10 minit juga. Lakukan berulang-ulang 10 minit setiap breast selama 1 jam. Taraaa! Dah siap.

Bagi yang mempunyai double pam buat macam ni:
-- pam selama 10 minit, stop 10 minit, pam lagi 10 minit, stop..lakukan berulang-ulang sampai 1 jam. Taraaaa..yang ni pun dah siap!

APA FAEDAH BUAT MACAM NI?
- banyak faedahnya. Lakukan sekerap yang mungkin, kalau rajin boleh setiap hari. Kalau agak-agak tiada kesempatan masa, buat 2, 3 kali seminggu pun sudah memadai. Penting untuk kita lakukan POWER PUMPING ini kerana hasilnya ibu akan mendapat hasil susu yang lebih banyak. Bukan susah nak buat pun kan. Bila dapat hasil sape yang untung, anda dan bayi anda sudah semestinya!

BERAPA LAMA AKAN NAMPAK KESAN?
- bergantung pada individu. Bukan mudah hendak mendapat susu yang banyak dalam sekelip mata. Buat je, jangan asyik pikir bila la susu nak banyak ni? InsyaAllah akan adanya rezeki. Percaya dan DOA ye. Kebiasaannya seminggu selepas tu sudah dapat tengok hasil. Ingin merasainya? Cubalah!