Khamis, 31 Mei 2012

Vitamin Yg Penting Untuk Ibu Hamil

Mari kita lihat di sini vitamin ape yg perlu diambil oleh Preggy Mommies
Vitamin tersebut adalah Vitalea, B Complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix, Omega..
Kenapa ibu2 mengandung ni perlukan vitamin2 ini..

Credit to Hanum

Sepanjang kehamilan sudah tentu ibu perlukan khasiat yang lebih berbanding sebelum hamil kerana ada satu lagi nyawa dalam badan ibu. Adakah bermakna ibu kena makan untuk dua orang? Ibu bukan perlu makan untuk dua orang tetapi perlu mengambil makanan berkhasiat untuk keperluan 2 orang!

Apa yang ibu ambil akan disalurkan pada bayi yang dikandung. Jika ibu sendiri tidak cukup zat, bagaimana untuk salurkan pada anak? Sudah tentu anak akan mengalami kekurangan zat. Apa yang sangat penting dititikberatkan semasa mengandung adalah pengambilan supplement selain daripada pemakanan yang seimbang oleh ibu. Supplement WAJIB semasa mengandung:

1. ASID FOLIK
Umum mengetahui pengambilan asid folik adalah untuk menghindarkan bayi dari penyakit yang tidak diingini seperti 'spina bifida' (sejenis kecacatan tulang belakang) dan lain-lain seperti cleft lip (sumbing bibir). Pengambilan ASID Folik oleh ibu mengandung seharusnya sebanyak 400mcg setiap hari pada 2 bulan sebelum merancang untuk mengandung dan 3 bulan pertama kehamilan.
Ibu yang memunyai sejarah kehamilan terdahulu mendapat anak yang ada masalah penyakit seperti di atas haruslah menambahkan sebanyak 5mg sehari lagi untuk elakkan risiko tersebut.
contoh supplement yang mengandungi asid folik:




2.ZAT BESI (iron)
Zat besi diperlukan untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen ke seluruh badan. Tanpa zat besi, ibu mengalami kekurangan hemoglobin di mana jika dibiarkan akan menyebabkan anemia. Anemia akan menyebabkan ibu merasa lesu, cepat letih dan penat dan adakalanya boleh menyebabkan pitam. Sumber zat besi adalah daripada brocoli, bayam dan sayuran hijau. Tips:zat besi mudah diserap jika diambil bersama-sama vitamin C. Contoh zat besi dan Vitamin C:


3. ZINK & KALSIUM
Zink dan kalsium diperlukan untuk tumbesaran embrio dan juga untuk tulang dan gigi yang sihat.Bila ibu tidak mempunyai cukup kalsium, bayi akan menarik kalsium dari badan ibu dan akan menyebabkan ibu kekurangan kalsium.Kesian ibu kan. Oleh itu pastikan ibu mendapat kalsium yang cukup semasa mengandung ni. Kalsium akan mudah diserap dengan kehadiran magnesium.




Contoh Kalsium yang ada sekali magnesium adalah: 


 









Hubungi saya Izni 019-7439447 utk keterangan lanjut.

Selasa, 29 Mei 2012

Akhirnya berjaya Bergelar Ibu..dengan GLA complex meningkatkan kesuburan..

Credit to Hanum..

Semalam baru sahaja ingin melelapkan mata, bunyi sms. Siapala agaknya dkt pukul 12 mlm ni. SMS dibuka, 'hii sis, nak tanya kalau pregnant boleh teruskan makan GLA Complex tu tak?'.

Saya terus teringatkan seorang kastemer yang ambil GLA bulan lepas. Saya tanyakan beliau adakah adik pregnant? Beliau mengiakan dan menambah ' tunggu 5 bulan akhirnya dapat jugak'.

Amazing betul lah sudah ramai yang ambil GLA Complex Shaklee untuk kesuburan berjaya mengandung. Saya sendiri tumpang gembira sebab bukan senang nak dapat baby kan. Ada yang menunggu bertahun belum tentu dapat rezeki ni. Alhamdulillah!

Bagi yang ingin mencuba GLA complex shaklee bagi tujuan kesuburan, boleh dapatkan sekarang dengan harga istimewa. Tidak salah mencuba apatah lagi kerana niat yang baik. Berhasil atau tidak terpulang padaNya kerana Dia yang menentukan yang terbaik untuk kita.


p/s: GLA ni bukan sahaja untuk kesuburan, ianya juga mencantikkan kulit. Belum cuba belum tau. Sudah cuba pasti tidak akan berpaling lagi. Yang penting ianya adalah vitamin semulajadi, bukan sintetik.


Inilah saya:





** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.












Boleh hubungi saya Izni di talian 019-7439447 untuk keterangan lanjut.

Jumaat, 25 Mei 2012

Ibu Menyusu Perlu Vitamin?

credit

Hakikatnya ibu menyusu sama juga dengan ibu yang hamil. Kenapa semasa hamil kita berlumba-lumba untuk menjaga pemakanan, telan vitamin yang diberikan oleh doktor, minum susu dan sebagainya. Bila sudah bersalin, semua itu dilupakan apatah lagi semasa susukan anak.




Bukanlah bermakna vitamin adalah benda wajib yang perlu diambil, tetapi apa yang paling utama ibu-ibu perlu menjaga pemakanan semasa menyusu. Tetapi ramai juga yang mengeluh bagaimana hendak menjaga pemakanan sedangkan persekitaran dan waktu bekerja sudah membuatkan seseorang tidak dapat 100% menjaga pemakanannya.

Bagi yang menjaga pemakanan dan yakin dengan kesihatan diri, maka mungkin tidak perlukan vitamin. Tapi bagi ibu menyusu bekerja macam diriku sendiri, vitamin adalah sesuatu yang amat penting pada saya sekarang. Dulu saya juga menganggap makan vitamin buat membazir duit sahaja tetapi saya akui setelah mengamalkan vitamin, perubahan yang besar berlaku.

Dulu balik je kerja rasa sangat-sangat penat, hendak buat kerja rumah rasa penat yang amat. Selalu terbabas bila susukan anak, dengan diri sekali tertidur. Sampai satu tahaap rasa nak menangis pun ada.Vitamin apa yang membuatkan saya bertenaga?

1. VITALEA - yang ni mengandungi 12 vitamin dan 7 mineral lengkap. Agak-agak dalam makanan seharian kita dapat semua ini tak? Saya rasa tak cukup sebab tu saya amik vitalea.

2. B Complex - Mengandungi 8 jenis vitamin B yang diperlukan oleh badan.
- Folik Asid
- Biotin
- Thiamin
- Riboflavin
- Niacin
- B6
- B12
- Panthotenic Acid
Semua vitamin B ni diperlukan oleh badan untuk melancarkan fungsi otak, saraf, pertumbuhan dan kecantikan kulit.

3. Vitamin C
Kepentingan Vitamin C pada manusia:
-antioksidan yang sangat bagus.
-Adalah salah satu komponen penting sistem imun,dan juga komponen penting kolagen yang sangat perlu untuk tisu yang sihat.
-Untuk kesihatan tulang, gigi, gusi, otot dan salur darah.
-Bagus untuk menghindarkan katarak, sakit batu karang,karies gigi, asma, sakit belakang.
-Mengurangkan kedutan kulit yang disebabkan pendedahan kepada matahari.
-Pengambilan Vitamin C bersama dengan Vitamin E dapat menghalang 'sun burn'. Vitamin C sahaja tidak berupaya menghalang dari 'sun burn'.
-Mengurangkan protein dalam urin sesorang yang menhidap diabetes. Secara tidak langsung menghalang dari sakit buah pinggang.

4. Alfalfa
Khasiat daun alfalfa, selain membanyakkan susu ibu:

1.Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
2.Melegakan sakit sendi dan belakang.
3.Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
4.Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak Peppermint)
5.Memberi kelegaan semasa haid.
-Merawat arthitis
-Bagus untuk elergi dan ekzema
-Merawat asma
-Mencuci usus bagi membuang toksik
-mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkita dalam buah pinggang
-Meneutralkan asid dalam badan
-Merawat masalah keputihan pada wanita
-Membesar dan menegangkan payudara
-Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
-Memulihkan urat selepas bersalin
-Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
-Meningkatkan stamina seorang suami
-Melegakan sembelit (tapi kalau kurang minum air boleh jadi sembelit tau!)
-Dan banyak lagi untuk disenaraikan…

So ibu-ibu yang inginkan kesihatan yang optimum, bolehlah mencuba apa yang saya amalkan.

Boleh hubungi saya di talian 0197439447 utk maklumat lanjut.

Rabu, 23 Mei 2012

Khasiat Sunflower Oil Dalam GLA Complex

Gambar credit to Puan Lyna:




Wah hebatnya! Selain dari borage oil yang mempunyai khasiat berganda-ganda dari EPO, ada lagi satu rahsia dalam GLA Shaklee. Apa dia?

SUNFLOWER OIL:

Apa kehebatannya?

1. Sebagai pelembab. Sebab itulah ia berupaya menjadikan kulit pemakainya menjadi lembab. Ia menghalang kulit kita dari kehilangan air yang boleh membuatkan kulit menjadi kering. Awet muda gitu:)

2. Menyihatkan akar rambut. Bila akar rambut kuat akan mengurangkan rambut rosak dan mudah patah. (patah ke? taktau term yg betul - breakage). Sesiapa yang mengalami keguguran rambut, sila beri perhatian pada GLA ni ye.

3. Memperbaiki kesihatan jantung dan sistem kardiovaskular. Juga mengurangkan kebarangkalian untuk kena heart attack.

4. Ramai tak tahu ianya adalah sumber 'natural energi;. Campurkan dalam salad, rasakan perbezaannya!

5. Menghalang radikal bebas di sekeliling kita. Oleh itud apat menjaga diri dari risiko serangan kanser.

6.Merendahkan kadar kolesterol dalam badan.

7. Memperbaiki binaan tisu yang rosak, membina sel yang baru.

Banyak lagi jika hendak dikupas. Selamat mencuba..


 Hubungi saya dengan sms ke 019 7439447 atau email izni_maei@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Hilangkan Parut Keloid dengan ESP!


Siapa yang bersalin  czer sudah pasti tau tentang parut keloid kan? Apakah keloid ni?

Keloid adalah luka parut yang hidup. Ia menjadi timbul, membesar dan akhirnya keluar dari sempadan luka yang lama. Kadangkala ia boleh menjadi begitu besar sehingga menyebabkan rasa sakit, gatal dan kurang selesa. Bukan itu sahaja, ia boleh menyebabkan tekanan perasaan dan perasaan rendah diri kerana secara kosmetik ia boleh mengubah fizikal seseorang. Namun secara medikal, ia tidak mengundang bahaya kepada nyawa.
credit to Dr azwan utk penjelasan tentang keloid.



Ngeri tak? Susah pulak tu nak hilang kan? Kebiasaannya kita boleh buat minor surgery untuk buang keloid ni tapi adakalanya kesan dari tu akan jadi gatal dan mungkin sampai jadi luka jika asyik menggaru. Kisahnya ada kastemer yang berkongsi kebaikan Energizing Soy Protein (ESP) ni dalam membantu merawat masalah dia. Kita tengok apa katanya.



"Just nak share, ESP mmg amazing! Sy ada buat minor surgery utk buang keloid (parut hidup) 2 bulan yang lepas. Dalam 2,3 minggu ni, parut surgery tu bertukar menjadi gatal dan luka akibat kulit sy yg sensitif dan juga menggaru. Selepas sy amalkan minum ESP, alhamdulillah, luka tersebut kering dan gatal-gatal pun hilang tanpa apa-apa ubat doktor. Memang sangat kagum! :)



Best kan? Memang dah terbukti ESP sangat-sangat best sebab tu ianya adalah hot produk di pasaran!

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
 ---------------------------------------------------
 Hubungi saya dengan sms ke 019 7439447 atau email izni_maei@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Selasa, 22 Mei 2012

Risau Anak Tiada Selera Makan, Sembelit Dan Kerap Selsema?




Ibu-ibu yang risaukan anak kerap selsema dan tiada selera makan bolehla cuba mealshake ni.
Apa ada dalam mealshake ni sebenarnya?Jom baca perkongsian dari Mommy Lyna:

info kredit to mommy lyna

Apa itu MealShake?

Shaklee Meal Shakes merupakan makanan segera yang rendah lemak dan rendah-glycemic. Rasanya juga enak serta boleh dibancuh dengan mana-mana hidangan atau snek lain. Ia mengandungi 19 vitamin utama dan mineral tambahan dan jika dihidang seperti yang disarankan ia kaya dengan sumber kalsium dan protein yang amat diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar, kuat dan sihat. Pilihan protein soya terbaik anda
Setiap bancuhan MealShake memberikan satu pertiga daripada US RDA dengan 19 vitamin/ galian yang diperlukan bersama dengan protein, galian dan 3gm serat.Naturally good nutrition n great taste. No artificial flavor,colors,sweeteners or preservatives added..

a wholesome instant breakfast
a delicious,inexpensive meal in hurry
a nutrition packed meal supplement
a detectable snack any time
an ideal meal for people watching their weight or controlling total fat cholestrol and sodium
Siapa yang perlukan MealShake?

Basically,ia sesuai utk semua kanak2 terutamanya yang kurang selera mkn atau yang sembelit atau pun kanak2 obese. Juga sesuai utk sesiapa sahaja (Ibu2 mengandung,menyusu,pesakit2 dlm proses pemullihan selepas operation, mereka2 yg inginkan kulit cantik, ingin kekal sihat) .especially yang tak gemarkan supplemen dalm bentuk tablet kerana Mealshake ni datang dlm bentuk serbuk,dibancuh jd minuman yg lazat. MealShake ni juga bagus utk mereka yang ingin menambah/memantau berat badan..

Apa kata ibu2 yg dah try MealShake?

Pn Husni -masalah anaknye sembelit :
Ingat tak cerita sy pasal Akif yang sembelit?
Lepas diintroduce meal shake,sy sgt2 nk try tuk Akif.since dalam tu ade fiber, jd boleh tlg melawaskan perut budak kecik ni.jd sy pon try,alhamdulillah,smggu lepas cuba,dh nmpak beza dia.tiap2 hr buang air besar.n bowel movement pon smooth je,perut dh x buncit (hehe,kl buncit pon sbb minum air byk). N 7oz tu mcm xckup je,sbb die suka dgn rasa vanilla meal shake tu
Sy pulak,dulu nk minum susu punye lah susah.bila tmbah meal shake,segelas tu senafas je boleh minu (hehe..exegerate).sedaap!thanks,nnti nk beli,buat bekal puasa
_________________________________________
Pn Lia -masalah anaknye asma dan kurang selera mkn
Saya teruskan bagi Mealshake, masuk hari ke-3 Irfan dah tak demam and batuk2 asthma dia terus hilang. Irfan kembali aktif (actually aktif lagi dr biasa..hehe..) dan makan pun nak sahaja. If not, kalau dulu kena asthma attack, dah baik pun taknak makan, minum susu je. Risau Ummi tau
________________________________________
Pn Cda -masalah anaknye demam panas teruk ,hampir sebulan mkn antibiotik je
…doktor beri ia antibiotik untuk anas makan selama 1 bulan..ngam 2 minggu cda tengok anas semakin kurus n tidak selera makan n minum.(kurus sampai neneknye di kampung terkejut bila melihat gambar anas yang cda MMs padanya)….kulit anas menjadi kasar…dan anas jadi sensitif…mudah menangis..tak bertenaga..dan dalam tempoh yang sama cda berhenti memberinye antibiotik dan menukarkannye dengan Meal shake..
2 hari selepas tu cda nampak perubahannye….anas dah mula ke dapur menunjuk apa saja makanan didapur..selera makannya bertambah!!! syukur………dan dari tu juga anas semakin aktif…..tidak mudah meragam…dan sekarang selepas 1 bulan….badanya dah mula berisi…kulitnya semakin halus dan sekata.
_________________________________
Pn Ina -masalah anaknye tak selera mkn
Alhamdulillah. dengan milk shake+ susu, Vita lea for Children selama 1 minggu di samping kapsul minyak ikan Omega Shaklee guard… (sedap dikunyah begitu sahaja)……nakkan anak anda bijak?..pastikan diet hariannye tinggi kandungan DHA..untuk perkembangan otaknya. Sekarang Aiman akan mkn nasi 3 kali seharidan selalutgh malam dia tak boleh tidur sb lapar katanya.
_______________________________
Pn Ayu -masalah anaknye tak selera mkn
AlhamduLILLAH, lepas 3 hari try Shaklee Mealshake,Alif dah mula menampakkan perubahan..dia dah mula mintak makan..dan makan pun takde ler tunjuk 4 jari dia tu dah..makan abes sampai dia betul2 kenyang..and takde dah makan benda2 merapu tu..dan dia mula nampak aktif, ceria dan sihat..
___________



Hubungi saya dengan sms ke 019 7439447 atau email izni_maei@yahoo.com

Rabu, 2 Mei 2012

Dengan GLA Shaklee, Tidak Perlu Berbedak Lagi!

Dengan GLA Shaklee, Tidak Perlu Berbedak Lagi!

Inilah kisah benar yang baru dikongsikan oleh rakan-rakan pagi tadi. Sebelum ni beliau hanya mendengar dari rakan-rakan kisah keberkesanan GLA Shaklee tapi belum mencubanya sendiri. Bila dah cuba sendiri, lihat apa katanya.




'Betul la kann..GLA dan Vit E shaklee sgt bagus! Baru ambik dlm 3 mgu, tp best! Selalu xleh mkn belacan,seafood,ayam...skrg alhamdulillah! Jerawat nk naik kat muka pun takut..dari dulu mkn EPO xde plak mcm ni..smpaikn muka dh nk jd permukaan bulan..tp sejak dgn GLA n Vit E ni..alhamdulillah!!!:)'

Seorang lagi rakan menambah:
'fara amik seminggu lebih baru ada kesan...2nd week baru nampak ketara..kulit lebih halus gebu, cerah, bibir dah merah2 gitu..hahahaha..time basuh muka pon bole siap terpk, licin dan halus gilaaa kulit aku..sy dah lama tak rasa kulit mcm ni semenjak pegi kursus diploma pengurusan awam (yg ada modul tentera, outward bound school, bomba dan polis yg dok main dgn selut,api,hutan,panas dan segalanya yg mmg musuh ketat kulit)
pastu time mlm bila lampu malap2, kulit mcm glowing.ala2 mcm edward cullen kah kah kah..tetiba nak samakan dgn twilight plak kan..hehe
tp fara combine skali dgn esp..'.
ohh and, fara tak pakai makeup or even compact powder ke pejabat..lipstick pun tak pakai ye.....'

Kenapa kesannya begitu pada kulit? Kerana GLA Shaklee adalah dari borage oil yang berfungsi mengekalkan kelembapan dan kemulusan kulit bermasalah atau kering. Sebab itu sesiapa yang mengamalkan GLA Shaklee boleh perasan keadaan kulit semakin cantik dan sekata.

Ini dia borage ataupun'starflower'




Tidak percaya? Cuba sendiri baru tau:)